...

Wie is Alan Watts?

Hoewel hij al 3 jaar voor mijn geboorte in 1973 overleed is de wijsheid van filosoof Alan Watts uitdraagt voor mij van grote waarde. Zijn materiaal is zowel toegankelijk als tijdloos. De manier waarop hij op allerlei verschillende manieren het menselijk leven relativeert geeft mij altijd weer een diep gevoel van rust. Het helpt me eraan herinneren dat we onderdeel zijn van een groter geheel en dat wat we doen vanuit het grotere perspectief niet zo belangrijk is als wij het voor onszelf maken. ‘Chill a little’ zeg maar. Alan Watts heeft in de vorige eeuw een belangrijke rol gespeeld in het uitdragen van de Boeddhistische, Taoïstische en Hindoeïstische leer in de westerse wereld. Zijn toegankelijke manier van schrijven en spreken en zijn humor zorgen ervoor dat de boodschap bij de meeste mensen overkomt en ook blijft hangen.

Alan Watts

Wie was Alan Watts eigenlijk?

Geboren in 1915 in de Engelse middeklasse raakte hij via zijn moeders familie al jong geinteresseerd in oosterse sferen. In zijn tienerjaren verdiepte hij zich in het Boeddhisme en sloot zich aan bij een Lodge in London. Al in die tijd experimenteerde hij met verschillende vormen van meditatie (iets wat niet echt ‘normaal’ was in die tijd in Engeland). IN 1932 gaf hij zijn eerste boek uit van slechts 32 pagina’s. En volgden en gedurende zijn leven en ook na zijn dood nog vele tientallen. Watts reisde de hele wereld over en sprak publiek toe over de toepassing van de oosterse leer in het westerse leven. Hier zijn best veel opnames van bewaard gebleven.

Welke boeken schreef Alan Watts?

Zoals gezegd schreef hij vele boeken en werd tijdens zijn leven niet alles uitgegeven. Kijk hier voor een volledige lijst met boeken van Alan Watts. Zijn kinderen beheren sinds zijn dood zijn nalatenschap en geven nu nog geregeld altijd boeken en audio uit. In 2020 zal er bij Mindvalley bijvoorbeeld een programma uitkomen van Alan Watts met naar verwachting nieuwe en oud materiaal van Watts. Hieronder enkele boeken die ik kan aanbevelen en die in Nederland goed verkrijgbaar zijn via bijvoorbeeld Bol.com

Weg van het Denken

Dit boek van Alan Watts bevat de teksten van zijn lezingen, gebaseerd op de audio opnames met de naam “Out of your mind”. Een bekende uitspaak van Watts is “Om de dingen helder te kunnen zien, moeten we soms weggaan van ons denken”

Misschien wel meer dan enige andere ‘Leraar’  is Alan Watts in staat om ons uit ons beperkte Westerse denkkader te laten stappen. Hij biedt alternatieve wegen uit ons denken en leidt ons langs de grote spirituele thema’s.

• Wat gebeurt er als we doorkrijgen dat ons lichaam en ons ego slechts een illusie zijn?
  • Hoe kan het omarmen van de chaos ons helpen om ons levensdoel te ontdekken?
  • En welke wonderen kunnen we verwachten als we stoppen met alles zo serieus te nemen?

Volg deze briljante denker op deze zoektocht en je zult tot verassende antwoorden komen!

Alan Watts - Weg van het Denken

Word wat je bent

Het boek ‘Word wat je bent’ bestaat uit geschriften van Alan Watts over de zoektocht van mens naar het ware zelf. In dit boek voert hij de lezer, in twintig hoofdstukken, langs vele religieuze stromingen en religies zoals; taoïsme, boeddhisme, zenboeddhisme, christendom en hindoeïsme. Daarnaast bevat de bundel teksten over psychologie en psychotherapie, waarin Watts zich onder andere afvraagt of het “het onbewuste’ wel bestaat. Andere onderwerpen die hij bespreekt zijn: de beperking van taal als het gaat om het beschrijven van de waarheid en de psychologische symboliek in de christelijke mystiek.

Alan Watts - Word wat je bent