...
wat is affiliate marketing

Wat is affiliate marketing?

Als je mensen vertelt dat je een eigen webshop hebt dan begrijpt iedereen dat. Zodra wij mensen vertellen dat we affiliate marketing doen krijgen we allemaal vragende gezichten. In deze blog gaan we voor eens en voor altijd uitleggen wat affiliate marketing is.

(we korten affiliate marketing af met AM)

Bij AM promoot jij het product/dienst van een bedrijf. Dat bedrijf betaalt jou per sale die via jou komt. Hoeveel sales er via jou komen kan jij/het bedrijf zien via een speciale link (deze link is voor iedereen die de producten promoot anders). Jij doet dus de marketing voor het bedrijf en daarvoor krijg je betaalt op basis van no cure no pay. Iedereen die de marketing doet voor dat bepaalde bedrijf krijgt een unieke link. Zo ziet het bedrijf wie ze moeten betalen en wie niet. Zodra iemand een product/dienst via jouw affiliate link heeft gekocht betaalt het bedrijf jou een percentage of een bedrag (van te voren afgesproken).

Hoe kom je aan bedrijven?

Het is gelukkig niet zo dat jij bedrijven moet benaderen met de vraag of je de marketing voor ze mag doen. Er bestaan verschillende affiliate programma’s/platforms waarop bedrijven zich aanbieden. Die bedrijven hebben zich aangemeld bij dat platform, en jij kunt je dus aanmelden om de marketing te doen voor dat bedrijf.

Wat ons betreft zijn Tradetracker en Daisycon de beste affiliate programma’s om mee te beginnen. Ze zijn gratis en overzichtelijk voor beginners.

Adverteren

Bijna alle affiliate programma’s geven je de optie om hun producten op verschillende manieren te adverteren. Het bedrijf geeft zelf aan wat wel en niet mag. Bij het ene bedrijf mag je niet op de merknaam adverteren en bij de andere mag je geen emailmarketing doen. Je kunt de jouw specifieke affiliate linkjes promoten via bijvoorbeeld Instagram, Pinterest, je eigen blog of gewoon advertenties maken. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Als jij een groot Instagram account bezit is het logisch dat je die product linkjes via je Instagram gaat promoten. Stel jij bouwt websites, dan is het logischer dat je een website bouwt en daar je linkjes/producten promoot.

Het grootste voordeel van AM is dat je zelf alleen de producten/diensten moet promoten. Je hoeft dus geen klantenservice, mensen rekenen niet bij jou af, voorraad, website/shop, etc te hebben. Ook als mensen bijvoorbeeld boos worden over de producten of er is iets mis met de producten, heb jij daar niks mee te maken.

Hopelijk hebben we je wat wijzer gemaakt over affiliate marketing!

Bekijk ook onze andere blogs:

Wat is dropshipping?

De beste mindset boeken

Thuiscursus.nl review