...

Bol.com of Dropshipping

Dit is één van de meest gestelde vragen. Vandaag gaan we deze vraag eindelijk beantwoorden. Na dit artikel weet jij wat voor jou beter is, bol.com of dropshipping. 

Wat is verkopen via Bol.com?

Heel veel mensen weten dit niet, maar je kunt inderdaad verkopen via bol.com. Je kan zonder veel moeite een zakelijke verkoper account aanmaken bij Bol. Zodra je dat account hebt kun je beginnen met verkopen. Als je via Bol verkoopt moet je je eigen producten inkopen. Je hebt dus een startkapitaal nodig. 

bol.com

Wat is dropshipping?

Bij dropshipping heb je geen voorraad nodig, jij verkoopt de producten van iemand anders. Bij dropshipping zie jij de producten niet, ze worden namelijk in één keer van je dropshipper naar je klant gestuurd. Voor dropshipping heb je wel een eigen webshop nodig. Ook bij dropshipping heb je een startkapitaal nodig, je moet namelijk een webshop bouwen en advertentie kosten uit gaan geven.

Bekijk volledige uitleg

dropshipping, dropshippen, verkopen via bol.com


Voordelen verkopen via Bol.com

Het grootste voordeel van verkopen via Bol.com is dat ze al een mega groot bereik hebben. Iedereen uit Nederland kent bol.com en bijna iedereen heeft er ooit iets gekocht. Bij dropshipping moet je je webshop nog bekent maken, bij Bol is dit al automatisch voor je gedaan. 

Ook heeft Bol al een bepaalde betrouwbaarheidsfactor. De meeste mensen kopen sneller iets bij Bol dan bij een random webshop die ze niet kennen, ze zijn zelfs bereid om hier extra voor te betalen. 

Het derde voordeel is dat je de producten zelf ziet, vast kan houden en kan testen. Als de dropshipper het rechtstreeks naar jouw klant stuurt zie jij het product niet en kan je dus niet beoordelen of het wel of niet goed is (dit kan een voor- en nadeel zijn). 

Zodra je een product hebt verkocht via Bol.com moet je Bol.com een bedrag + percentage betalen. Meestal is dit 1 euro + 15%. Dit klinkt als heel veel, maar dat is het totaal niet. Als je een product op Bol.com zet hoef je geen marketing kosten te betalen aangezien Bol dat voor jou doet. Bij dropshipping moet je zelf je advertenties maken, regelen en betalen. Uiteindelijk betaal je bij dropshipping een hoger deel van je omzet aan advertentie kosten. De keerzijde is wel dat je bij Bol vast zit aan bepaalde prijzen en vaak moet concurreren met andere verkopers. Bij dropshippen (gericht op impulsaankopen) kan je je prijs volledig zelf bepalen.

Bekijk onze Gratis “Verkopen via Bol.com” cursus. Klik HIER

Nadelen Bol

Je moet je producten al hebben ingekocht voordat je kan gaan verkopen. Bij Bol draait alles om snelle levering, dus je kan niet dropshippen via Aliexpress. Er zijn wel andere mogelijkheden om te kunnen dropshippen via Bol. Je hebt een risico dat je producten niet gaan verkopen en dan zit je dus met een niet verkopende voorraad… 

Klik hier om een uitgebreid artikel over “dropshipping via bol.com” te lezen.

Ook moet je zelf je producten inpakken en verzenden. Zodra iemand bij jou een product heeft bestelt moet je dat product zoeken, de pakbon uitprinten met het adres erop, inpakken en verzenden. Als je veel bestellingen hebt kan je dit natuurlijk ook uitbesteden of door Bol laten doen. Maar je moet er rekening mee houden dat je dit in het begin waarschijnlijk zelf gaat doen. 

Bol vraagt jou om een ean-nummer (een barcode) in te vullen wanneer je een product wilt toevoegen/posten. Als je je producten inkoopt via bijvoorbeeld Aliexpress/Alibaba zitten er geen ean-nummers op je producten. Deze ean-nummers kan je kopen, maar dit moet je per productsoort gaan doen. 

Voordelen Dropshipping

Je kunt morgen al je eerste sale hebben. Als jij nu bedenkt dat je wilt gaan dropshippen kan je binnen 5 uur een complete shop inclusief advertenties hebben staan. Via Bol is dit anders aangezien je 2/3 dagen moet wachten op een bevestigingsbrief en je producten moet inkopen. Het zal gemiddeld een maand duren voordat je kan beginnen met verkopen.

Het is leuk om je eigen webshop te ontwerpen. Bij Bol.com is dit standaard, namelijk gewoon hun website. Als jij een roze webshop wilt omdat dat bij je producten pas dan kan dat gewoon. 

Bol laat jou een vast bedrag + percentage betalen. Bij dropshipping kan je zelf bepalen hoeveel je aan advertenties besteed. Als jij goed bent in Facobook Ads hoef je minder uit te geven, ook dit kan een voor- en nadeel zijn.

Nadelen Dropshipping via Shopify 

Als je dropshipt via Shopify moet je er rekening mee houden dat je elke maand minimaal $29 aan Shopify moet betalen, ook heb je een domeinnaam nodig die ook geld kost. Bol.com rekent geen startkosten zoals een abonnement of een domeinnaam. 

Voor dropshipping via Shopify heb je een creditcard nodig. Sommige van jullie zullen die misschien niet hebben omdat je bijvoorbeeld minderjarig bent. Dit probleem is vrij makkelijk op te lossen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. 

De levertijd van je producten is meestal vrij lang (verschilt tussen 10-30 dagen) sommige mensen zullen dit niet lezen, zij zullen je mails gaan sturen met de vraag waar hun bestelling blijft. Je kunt dit probleem oplossen door een Track&Trace code op te sturen en iemand in dienst te nemen voor je klantenservice. Ook is het belangrijk om de verzendtijd te vermelden op je webshop. Wij zien nog steeds veel webshops die dit niet doen. Dit is niet alleen niet eerlijk naar je klant toe, maar het duidelijk communiceren van de levertijd zal je een hoop gedoe besparen.

Nadelen Dropshipping via Woocommerce 

Het bouwen van een webshop met Woocommerce is een stuk lastiger dan via Shopify. Via Shopify is het meer voor de hand liggent hoe je een webshop dient te bouwen. Voor het bouwen van een webshop via Woocommerce (wordpress) is echter iets meer kennis nodig.

Een groot nadeel van dropshipping is dat je advertenties moet kunnen maken en betalen. Als je dit al kan is het natuurlijk geen probleem, anders moet je het leren. Dit geld voor Shopify en Woocommerce. 

Conclusie, bol.com of dropshipping?

Dit waren alle voor- en nadelen van Bol en Dropshipping. Wij vinden niet dat er één van de twee beter of slechter is. Bol is makkelijker, maar het is niet oneindig schaalbaar. Dropshipping is iets lastiger, maar wel oneindig schaalbaar. Het beste is om voor jezelf een conclusie te maken. Wat is jouw doel? En welke van de twee pas daar het beste bij?

Andere blogs:

Wat is dropshipping?

Voor en nadelen van dropshipping via Shopify?